Värme och Ventilation

Effektiv fjärrvärme ger liten miljöbelastning

Seglets fastigheter värms upp genom fjärrvärme. Fjärrvärme innebär att vatten värms upp i ett värmekraftverk och pumpas ut i ett slutet rörledningssystem. Via en kundcentral överförs värmen till husets element och tappvarmvatten. I början av hösten kan det ibland upplevas som kallt, men det beror på väderomslag. I en lägenhet ska det råda balans mellan värme och ventilation.

I Ljusdal har fjärrvärmen funnits sedan 1983 då den första fjärrvärmeanläggningen byggdes. Ljusdal Energis idé med fjärrvärme är att i Ljusdals tätort producera effektiv värme med en så liten miljöbelastning som möjligt. I Ljusdal eldas mest med sågspån och bark. Det är bara på vintern, när det är riktigt kallt, som olja används till uppvärmningen.

God ventilation för en sund inomhusmiljö

För att luften i din lägenhet ska kännas fräsch är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska. Även när det är kallt på vintern är det viktigt att frisk luft kommer in och gammal luft och fukt ventileras ut. Dålig luft kan ge upphov till huvudvärk, allergier och eksem. Därför ska luften regelbundet bytas ut och det sker om ventilationen fungerar. En annan uppgift som ventilationssystemet har är att avlägsna den fukt som bildas när man lagar mat, tvättar, duschar eller badar. Om fukten inte ventileras ut kan det uppstå fukt- och mögelskador.

När temperaturen faller ner mot noll kan det vara lockande att stänga av ventilerna, men då sätts ventilationssystemet ur spel. Likaså om du ställer någon möbel framför som täcker ventilen. Se till att springventilerna vid fönstren alltid är öppna några millimeter.

Så ventilerar du din lägenhet

Frånluftsventilerna sitter ofta på en yttervägg och i badrum. Dessa ska hållas rena från damm och smuts. Torka av dem med en fuktig trasa. Ventilerna är justerade för att ge rätt luftflöde, så ändra inte den inställningen. En frånluftsventil ska aldrig täckas över för då upphör ventilationen i din lägenhet att fungera.

Springventilen sitter under eller över ett fönster. Den har som uppgift att släppa in frisk luft i lägenheten. Den ska alltid stå några millimeter öppen, även på vintern. Luften som strömmar in sprider dessutom värmen från elementet ut i rummet.

Köksfläkten är en viktig del av ventilationssystemet. Ta för vana att med jämna mellanrum rengöra filtret. Ta loss det från fläkten och handdiska filtret med diskmedel. Även när inte fläkten är påslagen ventileras luft ut genom ett öppet spjäll.

Ventilation med tryckstyrning

I våra nyrenoverade fastigheter på Hotellgatan 30 och 32 samt Hantverkaregatan 4 har vi installerat så kallad tryckstyrning. Det innebär att ventilationen är omgjord från att vara tidstyrd till att ligga på ett jämt tryck hela tiden. Innan installationen var den mekaniska frånluftstyrningen på endast under vissa timmar på dagen. Det resulterade i att om man lagade mat på andra tider drog inte fläkten ur allt os. Nu är det som sagt ett jämt grundutsug hela tiden och skulle någon hyresgäst sätta på fläkten känner systemet av det och ökar trycket.

Den nya tryckstyrningen gör att vi kan tillhandahålla en högre komfort i lägenheterna samtidigt som vi sparar energi. Energin sparas genom ventilationen är gjord så att den drar in mindre luft i lägenheten ju kallare det är ute. På vintern kommer det alltså in mindre kall luft än på sommaren.

En förutsättning för att detta ska fungera på bästa sätt är att luftspalterna som finns i lägenheterna är öppna. Om de är stängda eller det är saker placerade framför dem kommer det att bli ett baksug i lägenheter och trappuppgångar eftersom frånluftstyrningen måste ta luft någonstans ifrån. Tanken med att ha luftspalter vid fönster och ett element är att luften ska hinna värmas upp innan den kommer in i lägenheten, att det på så sätt blir ett bättre klimat i rummen.

Fastighets AB Seglet  |  Södra Järnvägsgatan 42D   |  827 32 Ljusdal  |  Telefon: 0651-101 80  |  E-post: info@seglet.nu
Fastighets AB Seglet är ett privat fastighetsbolag som äger och förvaltar fastigheter i centrala Ljusdal. Fastighets AB Seglet hyr ut lägenheter och lokaler till personer och företag som uppskattar kvalitet, god service och personligt bemötande. Att vara hyresgäst hos Fastighets AB Seglet ska kännas lite extra, lite unikt. Seglet drivs av fjärde generationen Öhman, syskonen Johanna, Julia och Jon. Fastighets AB Seglet har sitt säte i Ljusdal i Hälsingland.

MADE BY ohappa