Pelargoner

I arbetet med att ta fram en ny logotyp för Seglet kom vi fram till att en pelargon ska finnas med i den grafiska profilen. En pelargon representerar trivsel och hemtrevnad för oss och det är vad vi vill stå för på Seglet.

Eftersom vi vill lyfta fram denna härliga blomma kommer här lite skötseltips som alla kan ha nytta av. Denna text har tagits fram av trädgårdsmästare Maria Bremefors.

Övervintring

Pelargoner hör till de mest lättskötta växter man kan ha i kruka. Det finns flera alternativa metoder för att övervintra pelargoner. Ofta är det hur många plantor och vilket utrymme som finns som avgör valet. Det vanligaste och mest rekommenderade sättet att övervintra pelargoner är att låta plantorna gå i vintervila. Plantorna behöver då ett svalt, frostfritt utrymme som är ljust och torrt. Temperaturen bör ligga mellan 5-8 grader. Innan du ställer in plantorna för vintervila drar du ner på vattningen och rensar bort vissnade blad- och blomdelar. Du kan till fördel också avlägsna några blad extra för att minska mängden ohyra som kan följa med. Är plantan mycket stor så kan den också beskäras lite grann.

Under vintervilan och vid dessa låga temperaturer vattnas de sparsamt, var 3-4 vecka och inget näringstillskott. Ju svalare plantan står dess mindre behov av ljus och vatten har den, jorden ska knappt vara fuktig.

Pelargoner kan fortsätta sin växtsäsong inomhus också med värme upp till 20 grader. Tänk då på att låta blommorna få ljus 14-15 timmar per dygn. Under sådana förutsättningar behöver de mer vatten och tillskott av svag näring. Pelargoner klarar mycket tuffa villkor, viktigast är att det är frostfritt. De kan klara sig bra även helt utan ljus, men då ser de inte mycket ut för världen när de plockas fram på våren.

Omplantering och beskärning

I slutet av februari, början av mars är det dags att väcka de från vintervilan. Ta fram plantorna i ljuset och börja vattna de lite lätt. När de börjar visa tillväxt är det dags att plantera om de i ny fräsch jord och i väl rengjorda krukor. Skaka av jordklumpen och avlägsna gammal jord. Lägg ett lager lecakulor i botten på krukan för dränering.

Lite beroende på hur plantan ser ut kan du redan vid omplanteringen beskära den och ta nya sticklingar. Mer skonsamt är det dock om du väntar 2-3 veckor tills den börjat växa igen. Hur mycket pelargonen ska klippas ner är mest en utseendefråga. Det är svårt att ta kål på en pelargon med sekatören. Generellt kan sägas att äldre plantor klipps ner till ca 1/3 av sin storlek. På yngre plantor kan det räcka med att klippa ner till hälften.

Syftet med att klippa ner pelargoner är att få en vackrare och frodigare planta. Doftpelargoner och engelska pelargoner behöver inte beskäras på våren om de ser bra ut, blomningen försenas rejält på dessa sorter om man beskär på våren.

Skötsel under sommaren

När den omplanterade pelargonen börjar skjuta nya skott är det dags att börja med gödningen.

Gödsla med en mindre dos näring i samband med varje vattningstillfälle, finns särskild pelargongödsel annars fungerar annan gödning för blommande krukväxter bra. Ytterligare beskärning är sedan inte nödvändig men börjar den se spretig ut eller inte vill grena sig så skär du av toppen av ett skott precis ovanför ett bladpar.

Under sommaren trivs pelargoner bäst utomhus, på en ljus och halvsolig plats. Då blir färgen på blommor och blad vackrast. Pelargoner behöver rikligt med vatten och näring men jorden måste få en chans att torka upp. Under varma sommardagar kan man behöva vattna dagligen. Vattna ordentligt när du vattnar och låt jorden få torka upp mellan vattningarna. Plocka under sommaren kontinuerligt bort vissna blomställningar och gulnade blad.

Framför allt; njut din pelargon, ta hand om henne, se henne åldras och låt henne ge liv till nya avkommor år efter år efter år.

Fastighets AB Seglet  |  Södra Järnvägsgatan 42D   |  827 32 Ljusdal  |  Telefon: 0651-101 80  |  E-post: info@seglet.nu
Fastighets AB Seglet är ett privat fastighetsbolag som äger och förvaltar fastigheter i centrala Ljusdal. Fastighets AB Seglet hyr ut lägenheter och lokaler till personer och företag som uppskattar kvalitet, god service och personligt bemötande. Att vara hyresgäst hos Fastighets AB Seglet ska kännas lite extra, lite unikt. Seglet drivs av fjärde generationen Öhman, syskonen Johanna, Julia och Jon. Fastighets AB Seglet har sitt säte i Ljusdal i Hälsingland.

MADE BY ohappa